Oude paarden in goede conditie houden kan soms een uitdaging zijn. Wanneer je oude paard mager is of vermagert kan dit veel stress voor de eigenaar opleveren. Je wilt je paard natuurlijk in een goede conditie houden. Maar wat zijn nou verantwoorde dikmakers voor paarden?
Geef je een mager paard krachtvoer of ruwvoer?
Een mager paard aan laten komen gaat vaak niet zo snel als een eigenaar zou willen. Om het paard op gewicht te houden is het belangrijk het paard minimaal 1 -1,5 kg droge stof uit ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht of liever nog, onbeperkt toegang tot ruwvoer te geven. Kan het paard geen hooi of voordroogkuil meer kauwen denk dan aan gehakseld ruwvoer. Of aan het speciaal voor senioren ontwikkelde Hartog Senior. Als je je oude paard ziet vermageren is het aanlokkelijk om extra krachtvoer te gaan voeren.
Waarschijnlijk krijgt je paard dit beter weg dan hooi of voordroogkuil. Toch is het niet raadzaam om je paard op deze manier te laten aankomen. Standaard krachtvoer levert namelijk energie in de vorm van suikers en zetmeel. Deze vorm van snel vrijkomende energie, sluit niet aan bij de behoefte van oude paarden. Krachtvoer moet gebruikt worden om te korten in het ruwvoer aan te vullen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen of extra energie voor het leveren van prestaties. Wanneer een paard te veel krachtvoer krijgt in verhouding tot arbeid dat het moet verrichten wordt de kans op stofwisselingsziektes zoals Insulineresistentie (IR) vergroot.
Senioren paardenvoer
De Hartog Senior is een compleet voeder op basis van ruwvoer, hier hoeft geen krachtvoer of ruwvoer naast gevoerd te worden. Oude paarden hebben meer baat bij langzaam vrijkomende energie. Langzaam vrijkomende energie veroorzaakt namelijk geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, maar geeft een meer constante afgifte aan energie.
Bronnen van langzaam vrijkomende energie zijn vetten (olie) en vezels (ruwvoer). Daarnaast leveren de bacteriën in de dikke darm van het paard bij de vertering van vezels warmte. Deze warmte kan het paard gebruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Een paard dat genoeg ruwvoer krijgt, verdoet hierdoor minder energie om zichzelf warm te houden. Ruwvoer is voor oude paarden (net als voor alle andere paarden) de belangrijkste voedingsbron. Genoeg ruwvoer is voor een oud paard niet alleen belangrijk om op gewicht te blijven maar ook voor de maag- en darmgezondheid en het welzijn van het paard.
Ruwvoervervanger paard
Oude paarden hebben daarnaast ook een verhoogde behoefte aan eiwit omdat het lichaam minder goed in staat is eiwit uit het dieet op te nemen. Hierdoor is luzerne een goede aanvulling op het dieet van een ouder paard. Goede bronnen van ruwvoer voor oude paarden met gebitsproblemen zijn gehakseld ruwvoer, vanwege de fijnere structuur hoeft het paard minder te kauwen om de voedingsstoffen op te nemen.
Voorbeelden van gehakseld ruwvoer zijn bijvoorbeeld Lucerne mix, Grass mix , Compact Gras of het speciaal voor senioren ontwikkelde Hartog Senior. De Grass mix, Compact Gras en de Hartog Senior mogen onbeperkt gevoerd worden aan oude paarden. Daarnaast kan ruwvoer in brokvorm, Gras pellets & Luzerne pellets, droog of geweekt helpen om o.a. het paard met ernstige gebitsproblemen op gewicht te brengen of te houden. Gras pellets en Luzerne pellets zijn rijk aan vezels en eiwitten waardoor het een waardevolle en goed opneembare vezelrijke aanvulling van het rantsoen is. Bietenpulp is ook een geschikte ruwvoerbron voor oude (magere) paarden, maar veel paarden vinden dit minder smakelijk. Evenzo kan ruwvoer in de vorm van een slobber, zoals Hartog Haycobs, een perfecte aanvulling zijn op het dieet van oudere paarden, omdat het vezelrijk en zacht om te kauwen is.
De Hartog Senior is speciaal ontwikkeld voor paarden met gebitsproblemen en hoeft dus niet geweekt te worden. Daarnaast heeft dit voer het voordeel dat het erg smakelijk is door de toevoeging van zoethout, dit stimuleert paarden die minder eetlust hebben om te eten. In de Hartog Senior zit ook bietenpulp verwerkt en voorziet het paard daardoor met de gezonde eigenschappen van bietenpulp en wordt het ook nog graag gegeten.
Weidegang voor oudere paarden
Onbeperkte weidegang voor oude paarden heeft zo zijn voordelen. Zo zorgt weidegang voor beweging wat stimulerend werkt voor de maag- en darmgezondheid. Door het slechter wordende gebit hebben ouder wordende paarden behoefte aan fijner ruwvoer, oude paarden kunnen gras vaak nog erg goed opnemen en kauwen. Gras heeft een drogestofgehalte van +-15%. Door het lage vezelgehalte is het makkelijk verteerbaar en daarnaast bevat het over het algemeen veel voedingswaarde. Door het lage vezelgehalte kunnen oude paarden gras beter kauwen dan bijvoorbeeld hooi of voordroogkuil.
Voordroogkuil is voor oude paarden moeilijker te kauwen, omdat het taaier is dan hooi. Oude paarden vermageren dan ook vooral in de winter wanneer er in de weide geen gras meer staat en ze afhankelijk zijn van het voer dat ze op stal aangeboden krijgen.
Overgewicht bij paarden voorkomen
Als het gelukt is om het magere paard aan te laten komen is het mogelijk dat het dieet weer iets aangepast moet worden om vervetting te voorkomen. Het is raadzaam eerder het vetgehalte te verlagen dan het vezelgehalte. Om het verteringsstelsel van een ouder paard zo min mogelijk te belasten is het belangrijk geen plotselinge veranderingen in het rantsoen door te voeren, doe dit gedoseerd. Hou het dieet van je paard zo constant mogelijk. Net als bij het aankomen, is bij het op gewicht houden aan te raden het suiker en zetmeel gehalte van het dieet voor oude paarden laag te houden.
Wist je dat de gehakselde ruwvoeders van Hartog minder suikers bevatten dan gemiddeld hooi of voordroogkuil?