Het voer van je veulen is één van de belangrijkste onderdelen voor de ontwikkeling van het veulen in het eerste jaar. In deze periode maakt het veulen een enorme lichamelijk ontwikkeling door en wordt de basis gelegd van een gezonde darmflora. De kwaliteit van je voer voor je veulen speelt hierin een grote rol.
Wat voor voer krijgt een veulen in de eerste 24 uur?
In de eerste 24 uur na de geboorte krijgt een veulen de eerste moedermelk van de merrie. Deze melk wordt ook wel biest genoemd. De antistoffen uit de biest kunnen tijdens de eerste 24 uur van het veulen nog goed door de darmwand dringen. De biest is zeer geconcentreerd, bevat veel gezonde voedingsstoffen en de antistoffen die het veulen optimaal beschermen voor invloeden van buitenaf. Het geeft een boost aan de weerstand van het veulen. Daarom is het van essentieel belang dat ieder veulen in de eerste 24 uur na de geboorte voldoende biest aangeboden krijgt. Hierbij is de eerste 6 tot 8 uur na de geboorte het belangrijkste. Wanneer een veulen dan ook na de eerste drie uur nog niks heeft gedronken bij de merrie is het verstandig om de dierenarts te bellen. Het is dan ook van groot belang om de biest niet verloren te laten gaan. Als het veulen niet bij de merrie wilt drinken kan de merrie het beste gemolken worden waardoor de biest bewaart blijft.
Het voeren van merrie en veulen
Tijdens de eerste maanden drinkt het veulen alleen bij zijn of haar moeder. De melk van een merrie bevat voldoende bouw- en voedingsstoffen om een veulen te laten groeien. De kwaliteit van de melk kan afhankelijk zijn van wat voor voer de merrie binnen krijgt. Het voeren van eiwitrijkere producten zoals de Lucerne mix is een goede aanvulling om aan de eiwit behoefte te voldoen.
Omdat veulens goed kijken naar het gedrag van de merrie, en dit graag kopiëren, kunnen ze soms al kleine hapjes proeven van het rantsoen van de moeder. Dit gebeurt al vanaf +/- vier weken. Veulens die wat later in het seizoen geboren worden eten dan ook al snel de eerste hapjes gras mee in de weide. Na twee tot drie maanden daalt de melkkwaliteit/hoeveelheid bij de merrie. Het veulen begint aan de eerste hapjes veulenbrok of muesli en uiteraard voldoende ruwvoer! Doordat het veulen voedingsstoffen van andere bronnen opneemt zal de drang om melk te drinken bij de merrie afnemen.
In de eerste maanden van het jaar kan de weide nog kaal en nat zijn. Veulens die vroeg in het jaar geboren worden hebben dus vaak minder snel de kans om gras te eten. Voor deze veulens is de Hartog Gras mix heel beschikt om deze periode op te vullen. De Hartog Gras mix is een goede vervanger van gras, door de snelle verhitting blijven er veel meer voedingstoffen behouden dan bij zongedroogde ruwvoeders. De korte en zachte structuur is uitermate geschikt voor jonge veulens vanaf 4 t/m 6 weken.
Voer van een veulen van vier tot zes maanden
Aan het eind van de periode van vier tot zes maanden neemt een veulen van een warmbloed paard (van +/- 600 kg) minimaal één kg veulenbrok of veulen muesli op. Kleinere rassen of sobere rassen hebben in verhouding minder krachtvoer nodig. Wanneer er geen krachtvoer gegeven kan worden kan er ook gekozen worden op een supplement te voeren, het maken van een ruwvoeranalyse is dan noodzakelijk. Pas na een ruwvoeranalyse kan bepaald worden aan welke mineralen het veulen een eventueel tekort heeft. Als er een goede kwaliteit ruwvoer wordt aangeboden en het veulen ook veulenkorrel krijgt, is een supplement in de meeste gevallen overbodig. Bij een te veel aan mineralen uit brok en/of supplementen ontstaan scheve verhoudingen tussen het aanbod van de mineralen.
De brokken en/of muesli speciaal voor veulens kunnen niet vergeleken worden met het gangbare paardenvoer. De grondstoffen zijn namelijk specifiek afgestemd op de behoeftes van een veulen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het aminozurenpatroon, voldoende eiwitten en niet te veel zetmeel. Ook is er speciaal aandacht voor de samenstelling van vitaminen en mineralen. De juiste balans in mineralen helpt bijvoorbeeld OCD te voorkomen. Het energiegehalte in veulenbrok is gereduceerd om een te snelle groei van botten en gewrichten te voorkomen.
Ruwvoer voor je veulen
Ook bij het veulen gaat een voedingsadvies al snel over het juiste krachtvoer. Maar onderschat niet het belang van het juiste ruwvoer! Vezels zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora bij een veulen. Daarentegen kan nat, zuur, schimmelig en stengelig ruwvoer juist een zeer slechte darmflora bij het veulen in de hand werken. Dit kan zich jaren later uiten in een minder goede opname van voedingsstoffen, een verminderde weerstand, huidproblemen en allergieën. De Hartog Gras mix is zacht, groen en rijk aan voedingsstoffen en vezels. Door het kunstmatig droogproces is Gras mix vrij van schimmels en ziektekiemen. De smakelijkheid wordt gewaarborgd door de toegevoegde glycerine en een klein beetje melasse. Doordat de Gras mix aan het snoetje plakt, starts de opname van ruwvoer spelenderwijs.
Een veulen van zes maanden en ouder
Na zes maanden (soms al eerder) kan het veulen volledig gespeend worden en is het afhankelijk van het rantsoen dat aangeboden wordt op stal. Het aanbieden van onbeperkt ruwvoer voorkomt verveling en ondersteunt een gezonde maag-darmflora. Spenen kan een stressvolle periode zijn voor een veulen. Door de scheiding met de merrie en de stress die hierbij komt kijken, ontstaan eerder maagproblemen zoals een maagzweer. Je veulen voldoende ruwvoer voeren, zodat er genoeg gekauwd kan worden is zeer wenselijk. Daarnaast kan afleiding, door middel van het veulen samen te houden met leeftijdsgenootjes kan hierbij ook helpen. Kies altijd voor een ruwvoer met minimaal 12.5% ruw eiwit om de voederbehoefte van het veulen te dekken. Door stress en/of een te hoge krachtvoer gift, stroomt het zetmeel snel door naar de dikke darm. De enzymenpopulatie die zich tijdens de vertering bezighoudt met de zetmeel afbraak is bij een veulen van zes maanden nog niet volledig ontwikkeld. Verdeel daarom de krachtvoeders in kleine porties en bied altijd onbeperkt schoon drinkwater en ruwvoer aan.
Tip: blijkt het ruwvoer te weinig eiwit te bevatten of twijfelt u aan de juiste samenstelling? Dan is het voeren van Hartog Compact Gras een uitstekend alternatief. Vervang (een deel) van uw ruwvoeders door Compact Gras en verhoog de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen. Compact Gras heeft een constante kwaliteit, bevat van nature veel voedingsstoffen en is makkelijk op te slaan.