HORSE
https://www.hartog.eu/agro
HORSE
https://www.hartog.eu/agro

Voeren van fenegriek aan je paard

Ken jij fenegriek alleen als kruid dat wordt ingezet bij paarden bij verkoudheid of een hoest? Zonde! Want het is zoveel meer. 

De voordelen van fenegriek werden al beschreven in het Egypte van 1500 voor Christus (Betty, 2008). Fenegriek is één van de oudste geneeskrachtige planten waarvan de zaden, bladeren of zelfs de hele plant gebruikt wordt voor medicinale poeders en extracten. Fenegriek bevat veel antioxidanten (flavonoïden, alkaloïden en saponinen) die voordelen voor de gezondheid opleveren (Ahmad et al., 2016). Het voeren van fenegriek wordt dan ook vaak ingezet bij paarden. 

Wist je dat Fenegriek pijn verlicht en de eetlust verhoogt? (Ahmad et al., 2016).

Fenegriekzaden bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vezels, fosfolipiden, glycolipiden, oliezuur, linoleenzuur, linolzuur, choline, vitamine A, B1, B2, C, nicotinezuur, niacine en antioxidanten (Ahmad et al., 2016).

Vezels uit de fenegriek plant binden toxines uit voedsel en beschermen daarmee de darmwand. Bovendien helpen deze vezels het suikergehalte van het bloed onder controle te houden, dit vergemakkelijkt de insuline processen in het lichaam (Ahmad et al., 2016).  Het voeren van fenegriek kunnen paarden helpen die moeite hebben met deze processen te reguleren.

Fenegriek en gezondheid van het paard

Fenegriek bezit farmacologische eigenschappen het is bijvoorbeeld antimicrobieel, het werkt verzachtend, koorts-verdrijvend, laxerend, herstellend, ontstekingsremmend, antiviraal en antioxiderend. Dit betekent dat fenegriek het paard helpt bij het voorkomen van een virus of bacteriële infectie maar ook bij het verlichten van allergieën (Ahmad et al., 2016).

Wist je dat fenegriekzaad natuurlijke anabolen bevat die de spieropbouw van je paard bevorderen zonder dat het onder doping valt?

De voedingswaarde en biologische activiteit zijn door wetenschappelijk onderzoek meerdere malen bewezen (Ahmad et al., 2016). Meer dan genoeg redenen waarom deze plant een ingrediënt is van de Hartog Condition.

Bronnen

Ahmad, A., Alghamdi, S., Mahmood, K. and Afzal, M. (2016). Fenugreek a multipurpose crop: Potentialities and improvements. Saudi Journal of Biological Sciences, 23(2), pp.300-310.
Betty R. Spice India; 2008. The Many Healing Virtues of Fenugreek; pp. 17–19.

Gerelateerde artikelen

Ontdek de Hartog Essential voor jouw paard!

Overgang naar weidegras: 5 tips voor een vlekkeloze overgang

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je aanvullen?

Body Condition Score van je paard berekenen

Maagzweren bij Paarden: Oorzaken en Preventie

De voordelen van biotine voor paarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen, exclusieve inhoud en nieuws van Hartog Family Farms.