Tijdens de dracht, lactatieperiode en de opstartfase van het veulen is voeding een zeer belangrijk onderwerp. Te kort aandacht of een verkeerd rantsoen kan slecht uitpakken. Hartog vindt daarom goede voeding voor merrie en veulen belangrijk. Hieronder geven wij extra informatie en tips over voeding in de opfok- en lactatieperiode.
Vruchtbaarheid
Om de vruchtbaarheid te ondersteunen hebben merries behoefte aan een gezonde dosis vitaminen en mineralen. Vooral een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een slechte vruchtbaarheid. Vitamine A wordt gevormd uit de stof bètacaroteen. Gras, luzerne en wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Luzerne is ook rijk aan Vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Extra luzerne zoals de Hartog Lucerne mix in het rantsoen helpt daarom de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen verhogen en ondersteund ook een normale vruchtbaarheid. Vooral ’s winters en vroeg in het voorjaar wanneer de merrie nog niet in het gras loopt, is extra vitamine E wenselijk.
Drachtige merries
Drachtige merries hebben in de laatste drie maanden van de dracht en tijdens de lactatieperiode van het pasgeboren veulen, behoefte aan speciale voeding. In die periode wordt er namelijk door het lichaam meer eiwit en energie verbruikt. In de lactatieperiode wordt de eiwit- en energiebehoefte zelfs verdubbeld.
Tijdens de dracht is Hartog Lucerne mix zeer goed toe te passen in het rantsoen door het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen.
De mineralen die extra belangrijk zijn in het rantsoen van een drachtige merrie zijn:
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- Koper
- Zink en Mangaan
De individuele mineralen zijn namelijk nodig voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren veulen. Gezamenlijk ondersteunen de mineralen bijvoorbeeld de vertering van het opgenomen voer. De ruwvoeders van Hartog groeien op de rijke kleigronden en bevatten hierdoor van nature een diverse verscheidenheid aan mineralen.
De melkgift
Een merrie van 600 kg gebruikt gemiddeld 1115 gram eiwit (Vrep) per dag in de eerste maanden van de Lactatieperiode. De gemiddelde hoeveelheid eiwit (VREp) van een merrie van 600 kg die recreatief worden gereden ligt een behoorlijk stuk lager met 365 gram eiwit per dag. Dit betekend dat de behoefte aan eiwitten in het rantsoen van een lacterende merrie minimaal verdubbeld! De Hartog Lucerne mix past hierbij goed in het rantsoen.