Het bepalen van de conditie van je paard kan van cruciaal belang zijn voor de algehele gezondheid van het paard. Een goede manier om te bepalen of je paard een gezond gewicht heeft is door middel van de Body Condition Score (BCS). Tijdens het uitvoeren van een BCS beoordeel je verschillende lichaamspunten van een paard op zich en aanraking met een score. Hiermee krijg je een goed beeld van de conditie van je paard en kan je goed beoordelen of deze te zwaar of te dun is.
Verschillende Body Condition Score schalen
Er zijn verschillende schalen, een voorbeeld hiervan is de schaal van Henneke. Deze schaal bestaat al sinds 1983 en loopt van 1 tot 9. Elk punt op de schaal correspondeert met een bepaalde mate van vetopslag, waarbij 1 staat voor extreem mager en 9 voor extreem overgewicht. De nek, schoft, rug, schouder, ribben en het begin van de staart zijn de zes belangrijkste punten die worden beoordeeld op de Henneke-schaal.
Sinds de introductie van de Henneke-schaal zijn er verschillende andere BCS systemen ontwikkeld, waaronder een versimpelde versie met een schaal van 0-5. Dit systeem richt zich op nek/schouders, romp (ribben en ruggengraat) en achterhand. Hoewel de systemen variëren, benadrukken ze allemaal dat een hogere score wijst op een hogere mate van vetopslag. Je kunt de resultaten van verschillende schalen echter niet direct met elkaar vergelijken.
De beoordeling van de conditie
Tijdens een BCS wordt er gekeken naar de plekken waar paarden vet kunnen opslaan, waarbij de locatie van vetopslag per paard kan verschillen. Tijdens het beoordelen krijgen deze punten individuele waarderingen. Het gemiddelde hiervan is de algehele BCS van je paard.
Zoals je misschien al is opgevallen is de omvang van de buik van je paard niet opgenomen als onderdeel om te beoordelen tijdens een BCS. De omvang van de buik van je paard zegt namelijk niet iets over vetopslag. Buikomvang kan toenemen door factoren zoals verslapte buikspieren, veranderingen in darmomvang en spijsverteringsprocessen. Het verslappen van buikspieren kan bijvoorbeeld gebeuren als een paard minder getraind wordt (in verband met een blessure), door ouderdom of bij merries na het krijgen van een veulen. Daarnaast kan de omvang van de buik van je paard ook toenemen door de darmen van je paard! Net zoals bij mensen kunnen paarden ook een beetje opblazen na bijvoorbeeld een maaltijd.
Voor- en nadelen van de Body Condition Score
Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen spier en vet te voelen en ook kan het lastig zijn om rekening te houden met rastypische eigenschappen. Dit maakt dat verschillende mensen hetzelfde paard misschien op een andere manier scoren.
Echter is de BCS een waardevol instrument bij het bepalen van het rantsoen van je paard en is het dan ook een goed begin punt. Door regelmatig een BCS bij je paard uit te voeren krijg je veel inzicht in of je paard een stabiel gewicht behoudt. Jij kent je paard het beste en kunt door het regelmatig uitvoeren van een BCS er snel bij bij eventuele veranderingen in de conditie. Hierdoor kun je tijdig aanpassingen maken in het management wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je paard dunner aan het worden is.
Wil je dat we met je meekijken naar het rantsoen van jouw paard? Bij ons voeradvies formulier kun je een foto van je paard uploaden. We kijken en denken graag met je mee!